keskiviikko 18. heinäkuuta 2012

Porvoo - Borgå


Porvoo on Suomen toiseksi vanhin kaupunki ja se on ollut kauppapaikkana jo keskiajalta saakka. Asukkaita siellä on reilut 48 000. Suomenkielisiä reilut 65 % ja ruotsinkielisiä reilut 30%. Ihastuttava wanha kaupunki ja upea Tuomiokirkko.
Nämä asiat tiesin Porvoosta ennen eilistä reissua! Aamulla veimme lapset mammalaan hoitoon ja suuntasimme mieheni kanssa auton nokan kohti etelää... En ollut aiemmin käynytkään Porvoossa, joten eiköhän nyt ollut jo aika :)

Tähän olen listannut muutamia juttuja Porvoosta niinkuin turistin näkökulmasta!

Ajoimme Porvoon torille ja jätimme auton sinne parkkiin. Parkkialue on maksullinen ja maksaa 2€/tunti.

Porvoo on mielestäni kaupunki jossa kohtaa todelliset vastakohdat, ruma ja kaunis! Porvoon uusi keskusta oli mielestäni ankea betonilähiö josta oli viihtyvyys kaukana... Karttaa meillä ei ollut matkassa. Hieman kuljettua torin ympäristössä bongasin Tuomiokirkon tornin ja suuntasimme sinne, Vanhaan Porvooseen!


Voi mikä tunnelma, aivan kuin sadussa! Ihan kuin olisin hypännyt keskelle Peppi Pitkätossun satua. En oikeastaan löydä edes sanoja... Se kiireettömyys keskellä nykypäivää, ne kauniit rakennukset ja pikkuruiset mukulakivikadut! Pidän kovasti wanhoista kaupungeista ja täytyy sanoa että pidän Porvoosta aivan yhtä paljon kuin Tammisaarestakin :)


Vanhassa Porvoossa on paljon kivoja pieniä ravintoloita jos nälkä yllättää.
Me söimme FRYYSARIN RANTA- nimisessä kesäravintolassa jokirannassa. Ravintola on avattu vasta alkukesästä ja on se on rakennettu kauniiseen vanhaan ranta-aittaan. Ruokalistalta löytyy grillin antimia ja on mielestäni todella simppeli. Ruoka tuossa paikassa oli mielestäni aivan taivaalliisen hyvää. Söin lohta kanttarellikastikkeella ja lisukkeeksi otin varhaisperunoita. Nam nam!! Mieheni kehu myös annostaan ja sanoikin ettei pitkään aikaan ole syönyt niin hyvää liharuokaa... Harmi kun ei tullut ottettua kuvaa meidän mahtiannoksista :)

Vinkkejä!!
Pizzan nälkään voi käpsytellä Gabriel 1763- pizzeriaan, joka sijaitsee Jokikadulla.
Kunnon kotiruokaa saa Välikadulla sijaitsevasta Ruokapaikka Hanna Mariasta. Etana- herkkuja saa ravintola Timbaalista ja Bistro Sinne (joka on muuten Porvoonjoen länsirannalla) on kuulemma tasokkain ja todella tunnettu lähiruuastaan!


Kahvihammasta kun alkoi kolottaa, me suuntasimme takaisin torin lähistölle CAFE CABRIOLEEN! Ihana!! Toistakymmentä kakkuvaihtoehtoa ja suolaista piirakkaa koristivat kahvilan vitriiniä. Leivonnaiset tulevat muuten kahvilan omasta leipomosta. Luin Hesarin ruokaliittettä ja näin siinä kehuttavan kahvilan mutakakkua, joten olin taas mainonnan uhri ja nappasinkin sitä. Toisena vaihtoehtona otimme sitruunakakkua. Kahvia ja teetä sai juoda niin paljon kuin vain jaksoi... Oli muuten aikamoiset herkut ja mutakakkua kannatti todellakin maistaa ;) Siellä sai kuunnella myös kaunista flyygelinsoittoa!

Vanhassa Porvoossa olevia kahviloita
* Tee- ja kahvihuone Helmi
* Cafe Fanny


Kirkkotorilla sijaitsee PIENI SUKLAATEHDAS. Suklaaholistina ei voinut jättää millään sitä väliin ;) Käsintehtyjä konvehteja on myytävänä kerrallaan n. 12, mutta valikoimassa niitä on yhteensä 70 eri vaihtoehtoa. Meidän pussista löytyi mm. mieto chili, valkosuklaatryffeli ja vadelma! Maiskis!


Piipahdimme myös siirtomaatavaraliike SKAFFERISSA. Skafferi on suomeksi muuten ruokakomero. Ruokakomero oli pullollaan ihanuuksia! mm. erilaisia hilloja, suoloja, öljyjä, teelajikkeita ja kahveja! Me ostimme pojille tuliaiseksi vaahtokarkkivartaan ja kahvin ystävänä koriin päätyi myös Skafferin oma kesäkahvi. Kahvia jauhatetaan vain kolmen kuukauden ajan vuodessä nimensä mukaisesti. Kaikki Skafferin kahvit muuten jauhatetaan pavuista poroksi paikanpäällä. Kesäkahvi muuten on todella hyvää, testasin heti aamusta :) Skafferin valikoima on mahdollisimman puhdasta ilman ylimääräisiä E- koodeja.

Samalla kadulla, Jokikadulla sijaitsee toinenkin luomuun ja lähiruokaan erikoistunut herkkupuoti Mormors. Ihana sekin, piipahdimme sielläkin :)



Kauniiden lastenvaatteiden taivas on SEVELYN. Niin kaunis pikkuputiikki jossa sydän huokaa ja kroppa lepää :) Merkkeinä mm. Noa Noa, Mini A Ture, Cream ja Pom pom. Harmi kun oli hätähousu ulkona odottamassa...


Yli 20 vuotta on toiminut Vanhassa Porvoossa myös leluliike RIIMIKKO. Tämä satumainen liike oli niin kaunis, että siellä olisi voinut vain kierrellä ja ihastella tuntitolkulla. Hyllyt notkuivat peleistä, askarteluvälineistä, nukkekotitavaroista, pikku autoista, keittiötarvikkeista, työkaluista jne. Pikkuputiikki täyttyi juitenkin muistakin turisteista ja oli vähän ahdasta... Kuitenkin näkemisen arvoinen paikka ja palaan kyllä uudestaan :)

Pojat saivat tuliaiseksi puupössykät ja voi sitä riemun määrää... Olen kyllä sanonut aina etten pojille pyssyjä osta. Olen kyllä sitäkin mieltä ettei ruualla leikitä... Onko siinä mitään järkeä jos pojat järsivät paahtoleivästä pyssyn tai pam pam kuuluu banaani kädessä??! Jospa nyt pössykkäleikkejä saisi leikkiä näiden kanssa sitten :)




Kirppiksiä en nyt kiertänyt lainkaan. Kävin kuitenkin Second hand- kaupassa DORIS JA DUKE.Sieltä ostin isäni vaimolle suomalaisen vintage- laukun :) Suloinen liike on muuten näkemisen arvoinen. Ihastuttavaa vintage- kamaa ja fiftari henkisiä lahjatavaroita :)


Muita kivoja putiikkeja Vanhassa Porvoossa mm.

* Desing Deli
* Liina Interiör
* Shop DESING IHANIA
* Brunberg suklaamyymälä


Kierrettiin läpi lähes jokainen pikku putiikki ja kävimme myös ihastelemassa upeaa Tuomiokirkkoa. Seuraavaan kertaan jäi odottamaan Fredrikan lähde, J.L. Runebergin koti, lelumuseo ja Porvoon Wanha Rautakauppa. Lähtisikö sitä jo heti huomenna ;)

Mukavia kesäreissuja Porvooseen! Se on näkemisen ja kokemisen arvoinen kaupunki. Minulla jäi osa sydämestäni sinne ilmi selvästi :) Ei tarvitse ulkomaille lähteä kun voi ajaa Porvooseen ;)

Psst. Osa kuvista on lainattuja liikkeiden omilta nettisivuilta. Nähkääs olin niin haltioissani että unehtui kuvaaminen lähes tyysti...

2 kommenttia:

- A - d - é - a - kirjoitti...

Heippa hei, oi että kuulostaa ja näyttää olleen kiva reissu teillä. Kaikenmaailman vanhatkaupungit on kyllä ihania kierreltäviksi. Mukavan näköisiä synttäreitäkin teillä on vietetty, onnittelut vielä pikku miehelle! -Tiina

Hanna kirjoitti...

Me lähdetään huomenna tyttöjen kesäretkelle, äitini, siskoni ja meidän neiti 3 vee. Porvoo on aika tuttu, mutta tuo uusi ravintola kuulostaa hyvälle, pitänee testata se ja parit kirpparit katsastaa :)

Hanna Melukylästä