torstai 29. maaliskuuta 2012

Rotinoilla

Ystävälleni syntyi pieni poika ja tänään kävin nuuskuttelemassa pientä nyyttiä. Kuinka ihmeessä nämä pienet ihmisen alut voivat olla niin pieniä ja hentoja. Täytyy todeta, että vauvakuumehan nuuskuttelusta taas tuli. No taitaa minulla aina olla krooninen ;)

Meillä täällä Karjalassa kutsutaan vauvan luona käymistä rotinoiksi. Lahjaksi viemme toki vauvalle jotain ja äidin vapautamme stressistä viemällä mukana myös herkkuja kahvipöytään... Käydäänkö teillä päin rotinoilla, vai onko tällainen tapahtuma nimeltänsä jokin muu?? Savosta kotoisin oleva ystäväni ei ollut aiemmin kuullutkaan moisesta ennen tänne muuttoa... Toki kyllähän siellä vauvaa käydään katsomassa, mutta rotina nimenä oli aivan uusi tuttavuus :)


Pienelle miehelle lahjaksi pyöräytin vaippakakun johon lisäsin vielä suloiset Me Toon potkupuvun ja bodyn :)


Kahvipöytään vein Poika vauvaa, eli mokkapaloja :) Anoppini kutsuu mokkapaloja tuolla nimellä ja kuulin sen 1. kertaa meidän esikoista odottaessa kun olin leiponut niitä kahvin kanssa tarjottavaksi... Hassua! On jokin keski- suomalainen juttu...

Tähän loppuun laitan vielä vaippakakun teko-ohjeen!

Kakkuun tarvitset:
- Paketillisen vaippoja (itse käytin 60 kpl:een Muumi- vaippoja 3-6kg)
- Koristenauhaa muutama metri
- Kumilenkkejä
- Alustan jonka päälle kakku pinotaan
- Sellofaania
- Ja jos haluat niin vaippojen lisäksi pakettiin voi laittaa vaatteita tai muuta tarpeellista esim. peppupyyhkeitä, tuttipullon tai vaikkapa lahjakortin


Rullaa osa vaipoista rullalle ja sido keskeltä kumilenkillä. Tee niin monta rullaa kuin luulet tarvitsevasi kerrosten reunoille.


Ensimmäinen kerros on valmiina! Kumilenkit olen piilottanut silkkinauhalla. Silkki/koristenauha olisi voinut olla leveämpää, mutta sitä ei nyt meillä ollut sopivan värisenä...


Kerrosten keskelle laitoin rullaamattomia vaippoja tiiviisti. Näin kerroksista tulee tukeva ja napakka. Jos käytät kakun tekoon pienempää vaippapakettia, keskiosan voit tukevoittaa vaatteilla, pyyhkeellä tmv.


Tässä valmistunut toinen kerros...


Vaippakakun korkeimmassa kerroksessa kasaamiseen käytin vain rullattuja vaippoja. Alustana kakussa käytin hopeapaperilla päällystettyä pahvia...

Tällainen lahja on minusta kiva ja ainakin tarpeellinen :) Ja taatusti kivempi viedä lahjaksi kuin tavallinen vaippapaketti...

9 kommenttia:

Ninnu kirjoitti...

Ompa kiva kakku ;) ja lahjan saaja varmasti iloinen, kun on vähän nähty vaivaa yksinkertaiseen asiaan.
Myös meidän perhe kävi tänään poikavauvan rotinoilla, joiksi niitä kutsutaan myös täällä päin! viemisinä tietysti lahjan lisäksi leipomuksia uutta Äitiä helpottamaan :)

Hupulaiset/Sirkku kirjoitti...

Nähdessäni otsikon "rotinoilla" mietin kuumeisesti, mitä se voisi tarkoittaa. Näin Länsi-Suomalaiselle se oli siis aivan uusi sana. :)

Vauvoja meilläkin päin käydään katsomassa, mutta harva jaksaa nähdä sellaisen vaivan kuin sinä. Nostan hattua ajattelevaisuudellesi!

terveisin myös kohtapuoliin kolmen pojan äiti :)

Heidi kirjoitti...

Eihän noin hienoa kakkua kehtaisi purkaakaan :D

Katja kirjoitti...

Ne pienet ihmiset saavat aina minussakin semmoisen pienen kuumeen aikaan ;) Meilläpäin ei ainkaan kovin yleiseti käytetää rotina -sanaa, mutta itselleni se on tuttu :)

Anonyymi kirjoitti...

Kaunis lahja! Tässä tapauksessa lahjansaaja täytyy kyllä tuntea, itse olisin ottanut mieluummin vaipat kestoversioina.

Anonyymi kirjoitti...

Meilläpäin ei rotina-sanaa käytetä, mutta olen sen kyllä kuullut. Tai olen ajatellut sen tarkoittavan juuri sitä ruuan ja kahvipullan viemistä. Minullekin vaippakakku kyllä kelpaisi! Mutta myöskin ihan tavallinen Libero-paketti, jos ei ole ihan noin viitseliäs ja kätevä... Paljon kivempaa saada jotain käytännöllistä kuin esimerkiksi hirveä määrä kukkia tai pehmoleluja vauvalle (meillä on monta lasta ja aivan liikaa leluja muutenkin).

t. Kohta neljän äiti

Tuuli kirjoitti...

Täällä Varsinais-Suomessa ei taideta käyttää rotina-sanaa, mutta meidän perheessä se kyllä on tuttu. Isoisäni on Karjalasta, joten olisiko sitä kautta tullut käyttöön? Tiedän, että itse ainakin sain vauvana rotinarinkelin. Olen ajatellut, että rotina viittaa niihin leipomuksiin.

Anonyymi kirjoitti...

Kuulin rotina-sanan ensimmäisen kerran Karjalasta kotoisin olevalta anopilta hänen tullessaan esikoisemme syntymän jälkeen leipomusten kanssa käymään. Helsinkiläiselle sana oli aivan vieras, mutta siitä sitten olin ymmärtävinäni sen tarkoittavan sen vauvannuuskuttelun lisäksi nimenomaan niitä leipomuksia ;)

-Satunnainen lukija

Taru kirjoitti...

Meillä on Porissa rotinat myös :) Viedään lahjoja ja leivoksia tuoreille vanhemmille ja vauvalle. Terv.Taru