sunnuntai 29. tammikuuta 2012

Asiaa kouluruuasta!

Tänään meidän paikallislehdessä oli tällainen juttu... Ei herranjumala!! Miten Suuressa Amerikassa voidaan ajatella näin?? Pitäisiköhän tässä kohtaa ajatella että "maassa maan tavalla"?? Hmm...


"Amerikkalaiskoulujen pahamaineinen kouluruokatarjontaa on päätetty vihdoin rukata terveellsempään suuntaan. "

Amerikassa kouluruuasta on vähennetty suolaa ja rasvaa. Lisäksi kalorimäärät ovat joutuneet tarkkailun alle. Lisäksi se on ihan uutta että vihanneksia ja hedelmiä tarjotaan jokaisella aterialla. HUOM! Tarjotaan... Sehän ei vielä tarkoita sitä että lapset niitä ottaisivat!! Kaikki ei ole sujunut suunnitelmien mukaan... Ranskanperunoita tarjotaan jokaisella aterialla, kun perunahan on KASVIS!! Niin ja lehtijutussa kerrotaan myös, että kongressin mukaan pizza on kasvisruoka, kun siinä on 2 ruokalusikallista tomaattikastiketta!!! Kyllä siellä on vielä paljon oppimista... Jutussa myös mainitaan siitä kun monissa koulupiireissä on poistettu kokonaan sokeriset virvoitusjuomat. Onkohan ne ajatelleet lainkaan sitä että keinotekoiset makeutusaineet voivat olla paljon käytettynä haitallisempia kuin oikea sokeri? Miksi juoma-automaateissa ei voida tarjota vaikka kylmää pullotettua vettä, jos kerta jotain juotavaa pitää olla?

Meillä täällä asiat ovat suht mallikkaasti... Suomen kouluruoka on perus kotiruokaa, joka on terveellistä. Vai mitä mieltä olette? Tosin suurimmassa osassa Suomen kunnissa kouluruokaan varattu määräraha on aivan naurettavan pieni... Oletteko tietoisia millä summalla teidän kotikunnassa valmistetaan kouluruoka päivässä per oppilas?? Minä paneuduin äsken hieman asiaan ja meidän kotikaupungissa se on maakunnan pienin. Alakoululaisen ruokaan saa käyttää vain vaivaiset 54 senttiä/ateria. Tämä on minusta huolestuttavan pieni! Lähikunta käyttää ateriaan melkein EURON enemmän!! HUH, aikasmoinen ero! Se tarkoittaa sitä että viikottain on puuro- sekä keittopäivä ja kaikki "ylimääräinen" on karsittu pois, kuten juustot, leikkeleet, tuoreleivät ja jälkiruokiakin on vähennetty roimasti. Minä aikoinani söin kouluaikana kasvisruokaa (kotona söin sekaruokaa) ja syön edelleen), sillä se oli todella paljon parempaa :)

Olenkin joskus maininnut että meidän lapset käyvät Stainerpäiväkotia. Joka päivä heidän ateriansa ovat valmistettu luomu- tai lähiraaka-aineista. Olen siitä hyvin onnellinen, että se on superterveellistä ilman E- koodeja tai eineksiä. Lisäksi se valmistetaan päiväkodin omassa keittiössä tunteella ja taidolla. Oman keittiön ansiosta ruuanvalmistuksessa ei ole liikaa käsipareja ja näin myös vältymme erilaisilta bakteereilta... Ensi vuonna tämä kuitenkin muuttuu, kun esikoisemme menee esikouluun muualle! Olenkin varma, että ainakin tätä maittavaa ruokaa meidän perheessä tulee ikävä! Meidän kaupungissamme ei ole Stainerkoulua...

Olen lukenut monia tutkimuksia joissa on puheenaiheena ollut lisäaineet ja kaikki keinotekoiset aineet, joita käytetään ruokateollisuudessa... Mitä mieltä olette siitä, voidaanko käytöshäiriöt rinnastaa epäterveelliseen E- koodeilla pumpattuun ruokavalioon?? Ja oletteko huolissanne nuorista joilla päivän ateria koostuu pizzoista, hampurilaisista ja energiajuomista?? Minä myös ihmettelen sitä miksi ihmeessä kouluissa pitää olla limsa-automaatteja??? Mekin ollaan pärjätty aivan hyvin ilman. Puhdasta vetta tulee hanasta, jos jano yllättää ;)

Tässä hieman minun mielipiteitä, ei kannata ottaa niin vakavasti, vaikka vakava asia onkin... Pienten lasten äitinä olen vain huolissani omien lasteni terveydestä ja siitä mikä heitä tulevaisuudessa ja koulumaailmassa odottaa.

-Hanna-

3 kommenttia:

Vera kirjoitti...

Jostain luin että Suomessa käytetään kouluruokaan keskimäärin alle euro lasta kohti, olisiko voinut olla 70 senttiä? Verrattuna että vankien ateriaan käytetään 3 euroa. Jotenkin sitä luulisi että yhteiskunta haluaisi lasten syövän mahdollimman puhdasta, hyvää ja terveellistä ruokaa. Ollaanhan Suomessa tosin huisin paljon edellä Amerikan maata kouluruoassa.

Oletko katsonut koskaan sitä ohjelmaa missä Jamie Oliver yrittää markkinoida jenkkeihin hyvää ruokaa koululaisille? Joissain kouluissa ei päässyt edes kokkaamaan ja näyttämään millaista kouluruoka voi olla, käännytettiin vaan tylysti ovella pois. Muutenkin nostan hattua Jamielle, hän on todella tehnyt paljon asian eteen myös omassa kotimaassaan, tärkeällä asialla tämä mies!

Meillä käy vanhempi poika Steinerkoulua, eli ollaan siinä onnellisessa asemassa että hän syö hyvää, puhdasta luomuruokaa koulussa. Kasvisruokaa on joka päivä, kerran viikossa on myös kalavaihtoehto. Koulu on pieni kyläkoulu ja sielläkin ruoka valmistetaan ihan omassa keittiössä. Kesän päätteeksi jokainen oppilas muuten vie kouluun poimimiaan marjoja, hedelmiä tai sieniä litran, näinkin keräävät lähiruokaa =) Meinasin ottaa kohta blogissani käsiteltäväksi pojan Steinerkoulun, on se vaan niin ihana palanen paratiisia tässä nykymaailmassa =)

Katja kirjoitti...

Eipä se kouluruoka mielestäni mitään ihmeellistä ole. Liikaa lisäaineita, liikaa margariinia ja rypsiöljyä, liikaa kevyttuotteita (maito) ja liian vähän rahaa.

Minusta saisi olla enemmän kasviksia, kotimaista ja lähiruokaa. Ei Puolassa keitettyjä tänne lentorahdattuja perunoita, ei natriumglutamaattia, ei höttöjä.

Kotona yritän sitten tarjota kaikki toisin. Siinä samalla syö hoitolapsetkin toisin. Luomua en pysty ihan tarjoamaan pienten kustannuskorvausten takia, mutta lisäaineet sentään saan pois.

Hyvä kirjoitus, tähän ruoka-asiana olen itsekin herännyt vasta pikkuhiljaa, karppaus on muokannut vielä lisää mielipiteitä.

Anonyymi kirjoitti...

itseäni huolestuttaa ja kummastuttaa myös se, miksi yläkouluissa pitää olla KAHVIAUTOMAATTI?! Että kofeiinia lapsille siinäkin muodossa. Ja jokainen varmaan tietää, että energiajuomissa, colajuomissa ja kahvissa on kofeiinia, joka poistaa nestettä elimistöstä ja voi aiheuttaa nestehukkaa joka oireilee mm. päänsärkynä. Kofeiinin haittavaikutuksista puhumattakaan. Ei todellakaan olisi 90-luvun lopulla tullut kyseeseen että oltaisiin yläasteella lipitetty kahvia! Jos ruoka ei maistunut, niin edes näkkäriä ja vettä piti käydä ruokalassa nauttimassa.
Ja muuten, ainakin meidän paikkakunnalla samassa ruokalassa syövät alakoululaiset, yläkoululaiset ja lukiolaiset, ja ruokailut on todella tiukasti aikataulutettu, että varmasti jää nälkä jos ei kerralla ota isoa annosta ja syö vauhdilla, koska lisää ei ehdi jonottaa :/