lauantai 28. elokuuta 2010

Omia keitoksia.

Asta- ja Vera- myrskyjen aikaan oltiin Keski-Suomessa minun isovanhempieni luona. Niiden helteiden lomassa pidin isoäitini kanssa perinteiset mehutalkoot! Mikäs sen parempaa kuin omatekoinen mehu, vai mitä?! Isovanhempien pihapiirissä marjapuskia piisaa, uudessa sekä vanhassa puutarhassa. Sieltä löytyy karviaista ja herukoita ja en ymmärrä miksi ne aina kasvaa todella isoiksi. Mun puskien marjat on aina ihan mitättömiä niihin verrattuna :)
Mä haluan mahdollisimman paljon vältellä kaupan esanssin täyteisiä mehuja. Ja JOS omat mehut loppuu, niin Valion tai Pirkan luomumehut ovat hurjan hyviä vaihtoehtoja...


Mehupulloiksi kelpaa kaikki mahdolliset... Perinteiset kossupullot ovat mielestäni parhaita ;)
Vanhat pullot täytyy huolellisesti puhdistaa. Pohjalla oleva sakka pilaa mehun helposti ja pinnalle tulee hometta! Lisäksi pullot desinfioidaan keitetyllä mehulla ja lopuksi ne laitetaan vielä 100 asteiseen uuniin...


Mehuksi keiteltiin sekamehua, mustista ja punaisista viinimarjoista. Nam! Sähkökatkokaan ei keittämistä haitannut. Karjakeittiön kaasuliedellä oleva maija porisi koko päivän!
Meillä marjat mehustuvat mehumaijassa ilman sokeria. Sokerin kiehautamme sitten erikseen kattilassa valmiiseen mehuun. 400 grammaa yhteen valmiiseen mehulitraan!! Makeaa on ja tosi tosi hyvää! Suurella sokerimäärällä mehu säilyy hyvin, ilman pakastamista.

Omassa kotona keittelin edellisvuoden marjat mehuksi. Vadelmaa, punaherukkaa, mansikoita ja vähän tuoreita mustherukoita sekaan! Tosi tosi hyvää!! Ja niin kävi että 8 litraa valmista mehua on jo juotu...

1 kommentti:

Katja kirjoitti...

Mä en ole tuvan remontin takia päässyt keittelemään mehua. Kun haluan tehdä sen puuhellalla. Aika sama "resepti" kuin teillä. Sokeri erillisessä kattilassa ja ensin pullojen desinfiointi 100 asteisessa uunissa. Pullottamisen ja korkkien laiton jälkeen huuhtelen vielä pullot kiehuvalla vedellä. Hyvää on ja kaupan mehut ei maistu miltään oman mehun jälkeen :)